Hoe voelt burn-out? Mijn persoonlijk ervaring.
19 januari 2021
Welkom op mijn blog!
25 februari 2021

Een bittere pil

“Ik heb een strategie nodig! Hoe kom ik hieruit?!”

Deze vraag kreeg ik een tijdje terug van een coachee. Ik herkende veel in deze vraag en wist dat ik haar ging teleurstellen. Want hoe verleidelijk het ook is te denken, er is helaas geen strategie, pil, of kant-en-klaare antwoord voor burnout.

Burnout gebeurt wanneer de (onbewuste) strategieën die wij gewend zijn om te gebruiken niet meer werken en ons lichaam zegt ‘stop’. Strategieën zoals bijvoorbeeld onze gevoelens negeren, steeds over onze grenzen heen (laten) gaan, ons gedrag en wensen aan de ander aanpassen, emoties inhouden, en nog meer.

Ik twijfelde hoe ik ging reageren op haar vraag en koos voor iets wat ik zelf graag had willen horen toen ik heel diep zat.

“Jij wilt terug naar je oude leven want daar wist je veiligheid voor jezelf te creëren. De snelste manier terug voor jou is om ‘hersteld’ te zien als een doel op zich; en nu doe je weer je stinkende best om dit doel te realiseren. Hierdoor blijft er weinig ruimte voor échte herstel. Jij bent gewend om alsmaar door te gaan, maar jouw lichaam weigert nu jou verder te faciliteren in het uitvoeren van de voor jou o zo bekende strategieën. De bijkomend frustratie is enorm en vreet nog meer energie en je zoekt nu een omweg. Maar, de mentaliteit die je in de burnout deed belandden is niet dezelfde mentaliteit dat je eruit gaat halen. Er is een andere aanpak nodig. En dat is voelen.”

Burn-out is hét moment om te stoppen met ‘doen’ en juist weer leren voelen, iets wat we door al dat doen, verleerd zijn. Alleen dan leren we onszelf opnieuw kennen en zijn in staat vooruit te komen. En hebben we de oude strategieën niet meer nodig. 

Een bittere pil wellicht, maar wel een eerlijke.

Welke strategie gebruik jij, die je nu niet meer helpt?

Nederlands