Afgelopen maanden heb ik meerdere gastlessen gegeven over mijn ervaring met en herstel van burnout en zware depressie. Ik heb een patroon bij mezelf ontdekt:
1 – blijheid (yes, ik mag een verschil maken!)
2 – spanning (shit – gaat dit mij lukken?)
3 – emotionele voorbereiding. Met één been in het verleden stappen en weer voelen hoe het was
4 – de (nieuwe) lessen en inzichten eruit halen met de kennis die ik nu heb en die doorgeven via de gastles
5 – opluchting, het is gelukt! Zet die been weer terug in het hier en nu.
6 – lichamelijk beweging, gevoelens omarmen en weer loslaten, verbinding zoeken met lieve mensen, ademen.
Het klinkt makkelijk maar het kost meer tijd dan je denkt.
Een paar bekende wegen naar burnout zijn:
-> grenzen moeilijk kunnen stellen;
-> emoties en gevoelens moeilijk kunnen voelen of ze actief onderdrukken.
Een mooi inzicht dat ik deze week kreeg, is dit: het is niet alleen de “TO DO” list, maar ook de “TO FEEL” list die wij mogen leren begrenzen.
Het is niet alleen de “TO DO” list, maar ook de “TO FEEL” list die wij mogen leren begrenzen.
In welke emoties ga jij stappen en tot hoe ver ga je? Wanneer is het gezond en helend om ze te voelen en wanneer ga jij over jouw grens?
Met elke gastles kies ik bewust om (eventjes) terug te voelen: de wanhoop, de pijn, het verdriet, niet gehoord of gezien voelen, of de totale afwezigheid van emoties. De sleutel voor mij is goed voelen waar de grens ligt, zodat ik in een gevoel mag stappen, maar niet in dat gevoel blijf hangen.
Om een effectieve gastles te geven moet ik kunnen weten – en voelen – wat mij hielp om met deze gevoelens om te gaan tijdens mijn crisis.
Ook in mijn coaching is dit een waardevolle vaardigheid gebleken. Want laten we eerlijk zijn, bij een burnout komen flink wat emoties kijken. Niet iedereen weet hiermee om te gaan. Zelfs op de werkvloer willen ze gehoord worden, wat niet altijd handig of gewenst is. Door zelf het herstelproces te hebben ondergaan en nu mijn ervaring in te zetten voor cliënten ontstaat vertrouwen. Dat ik die emoties begrijp en dat ze er mogen zijn.
Herstel van burnout is een proces van opnieuw leren grenzen te stellen en ermee te oefenen. Ongeacht welke lijst er op jouw bureau ligt.
Herstel van burnout is een proces van opnieuw leren grenzen te stellen en ermee te oefenen. Ongeacht welke lijst er op jouw bureau ligt.
Ben jij benieuwd hoe ik jou hierin kan helpen? Druk nu op de groene knop en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.