Workshop Samen Werken aan Herstel Avans Hogeschool
11 december 2020
WTF is STE?
18 december 2020

Wat is herstel coaching?

Voor ik over herstel coaching vertel, wil ik beginnen met herstel. Herstel is niet hetzelfde als genezing. Herstel is een proces; van begin tot eind, het is een tijd van grote verandering(en) waarin je jezelf opnieuw gaat vinden. Niet alleen wat je kan, maar ook wie jij bent en wat je wilt. 

Toen ik in aanraking kwam met het begrip herstel als een proces, voelde ik opluchting. Eindelijk kon ik een beetje afstand nemen van de burn-out zelf en zat ik niet meer zo vast in de ellende – want ik leerde dat er een uitweg was; en dat ik in staat was om zelf de uitweg te vinden. Dit gaf mij hoop en inspireerde mij op zoek te gaan naar wat mij verder zou brengen.

Mijn rol als herstel coach is jou in dit proces te begeleiden. Jij leert veel over jezelf, krijgt handvaten om meer ruimte in je hoofd en je leven te creëren en hoe weer op te staan als je valt. 

Er worden binnen diverse herstel ondersteunende zorginstanties en vanuit ervaringsdeskundigheid gewerkt met de 4 fases van herstel (Cheryl Gagne, Boston University, 2004):

Fase 1 Overweldiging door de aandoening

Fase 2 Worstelen met de aandoening

Fase 3 Leven met de aandoening

Fase 4 Leven voorbij de aandoening

*ik gebruik dezelfde fases maar heb de inhoud aangepast naar eigen kennis, inzicht en ervaring.

1. Overweldiging door de aandoening

In de eerste fase zijn de cognitieve en lichamelijke symptomen overweldigend. Verwarring en angst ontstaat en het leven is gericht op overleven, zowel mentaal als fysiek. Onbegrip voor wat je ervaart (Is dit normaal? Hoort dit erbij?), zorgt dat je in de overlevingsmodus blijft. Dit kan gevoelens van hopeloosheid, machteloosheid een eenzaamheid met zich meebrengen. Onbegrip vanuit de omgeving kan zorgen voor een terugtrekking uit sociale contacten en er wordt actief gezocht naar oplossingen voor het probleem maar niets helpt. Werken lukt in deze fase niet meer. Het zelfbeeld is totaal veranderd zo niet zo goed als weg en/ of negatief gekleurd. 

2. Worstelen met de aandoening

In de tweede fase zijn er nog veel en diverse cognitieve en lichamelijke symptomen aanwezig maar anders, wat zelfacceptatie bemoeilijkt. De worsteling met jezelf begint: je stelt jezelf diverse levensvragen, zoals: hoe nu verder? Wat kan ik? Wie ben ik? Het is een tijd van veel twijfel, en vechten tegen de aandoening. Mogelijk komen er gevoelens van schaamte voor de aandoening waardoor je je maskers voor de wereld weer opzet: “het gaat prima”. 

3. Leven met de aandoening

In deze fase leer jij jezelf nóg beter kennen en leer je om te gaan met zowel je sterke kanten als je kwetsbaarheden. Zelfacceptatie en zelfvertrouwen groeit met de dag waardoor je meer rust en minder angst ervaart. Het voelt wiebelig en nieuw, bang zijn voor een terugval hoort bij deze fase, maar er is ook weer hoop. Je probeert je leven vorm te geven met de kennis en ervaring die je over jezelf hebt opgedaan. Je leert wat je steun geeft om in deze fase te blijven en durft dit te vragen. Vooruitgang is voelbaar. 

4. Leven voorbij de aandoening

In de laatste fase ligt de aandoening niet meer op de voorgrond. Je hebt en houdt regie over je leven en weet jezelf te herpakken als het even niet meezit. Je bent zelfbewust en leeft graag vanuit zingeving en verbinding, met jezelf en anderen. Het leven is dynamisch en werk heeft mogelijk een ander betekenis gekregen. Er is ruimte voor gevoelens als dankbaarheid en compassie voor zowel jezelf als je medemens. 

Wat is de aanpak volgens de vuurproef?

Mijn coaching draait vooral om bewustwording, zelfkennis en zingeving. In welke fase zit jij nu en wat heb je nodig om in de volgende fase te komen? Wat wil je het liefst bereiken in je werk, relaties met anderen of in de relatie met jezelf?

Bewustwording: Welke gewoontes, patronen of maskers heb je gaandeweg opgepikt en niet meer losgelaten? Door bewust te zijn van de dingen die je niet (meer) dienen, ben je in staat om dit te veranderen. 

Zelfkennis: Jij bent veel aan het veranderen en dit brengt veel onzekerheid (over jezelf) met zich mee. Hier ligt de focus op acceptatie van wat er is: wat kan jij nu wel en waar ben jij (nog) niet aan toe?

Zingeving. Waar gaat jouw hart harder van kloppen? Is het terug naar je oude leven, of is er ruimte voor iets nieuws? Jij bepaalt de eindbestemming, de richting en het tempo. Niet alleen van jouw herstel, maar…jouw leven. 

Nog iets over herstel…

Herstel is niet hetzelfde als genezen zijn. Herstel betekent niet dat je nooit meer terugvalt, of dat je ‘ineens’ van alles weer kan; het betekent dat je jezelf heel goed kent en in staat bent jezelf weer op te pakken als je valt. 

Wil jij begeleiding in jouw reis naar herstel? Druk op de groene knop en maak een afspraak voor kennismakingsgesprek.

Nederlands